2014 güz sezonunda ekimi yapılmış olan yaklaşık 5000 Dekar anıza ekilmiş hububat parselinin yazlık çıkış kontrolleri İl Müdürümüz Abdulkadir Karabulut ve Ziraat Mühendisi Muammer Araz tarafından yerinde incelendi.
Yapılan incelemede anıza direk ekilmiş olan parsellerde çıkışların çok iyi olduğu ve bitkilerdeki kardeşlenmenin yüksek oranda gerçekleştiği görüldü.
İlimizde 2014 güz sezonunda uygulamaya konulan işlemesiz tarım yöntemine 2015 yazlık ekimleri ile devam edilmiştir. Geleneksel yolla ekilmiş parsellerle arasında hiçbir farkın görülmediği uygulama alanında anıza ekim metodunun gerek enerji, zaman, makine ekipmanda % 60 varan tasarruf sağladığı ve gerekse çevreyi ve toprağı erozyona karşı koruduğu, anız yangınlarının önüne geçmede önleyici bir faktör olduğu anlaşılmıştır.
Nadas alanlarının münavebe yoluyla üretime kazandırılacağı göz önüne alındığında bu yöntemin hem çiftçi ekonomisi açısından hem de toprak ve çevre koruma yönünden ilimiz açısından sürdürülebilir ve avantajlarla dolu bir yöntem olduğu ortaya çıkmıştır.
İl Müdürümüz Abdulkadir Karabulut yapmış olduğu açıklamada " ilimizde bulunan 131 bin hektar tarım arazisinin yaklaşık 20 bin hektarı işlenmemekte, her yıl yaklaşık 30 bin hektar tarım arazisi nadasa bırakılmaktadır. Toplamda yaklaşık 50 bin hektar olan bu arazilerin anıza direk ekim ve münavebe ile üretime kazandırılması amacıyla KUDAKA 'nın finansmanıyla bir proje hayata geçirdik.
Bayburt'ta bir ilk olan bu uygulama ile özellikle hububat ekim alanlarında, nadasa bırakmadan, çiftçilerimize ekim maliyetini % 50-60 lara varan oranlarda düşmektedir.
İlk yıl yaptığımız ekimlerde çok iyi sonuçlar aldık çiftçilerimizde bu konuda yoğun ilgi ve talep göstermeye başladılar. İnşallah ileriki yıllarda Bayburt için ilk olan bu metod artarak devam edecektir. Hem çiftçilerimizin üretim maliyetinin düşmesine hemde nadasa bırakılan ve işlenmeyen arazilerin değerlendirilerek üretime kazandırılmasına vesile olacaktır." dedi.