T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

OKULLARDA GIDA GÜVENİLİRLİĞİ, GIDA KAYIPLARI VE İSRAFI

Yayın Tarihi : 25.04.2022

Tarım ve Orman Bakanlığı 2018-2022 Stratejik Planı'nda yer alan "Okullarda Gıda Güvenilirliğine Yönelik Uygulamaları Geliştirmek" hedefi doğrultusunda; 2021-2022 Eğitim-Öğretim Dönemi Bahar Yarıyılında "Okullarda Gıda Güvenilirliği, Gıda Kayıpları ve İsrafı" konuları hakkında ilimiz Aydıntepe ve Demirözü İlçeleri ile Gökçedere Beldesi' nde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine eğitim verilmesi planlanmıştır. Bu kapsamda toplam 3 okulda, 240 öğrenciye Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli personeller tarafından farkındalık eğitimi verilmiştir.

Gerçekleştirilen eğitim programında öğrencilere güvenilir gıda, genel hijyen, gıda hijyeni, mikroplar ve bulaşma yolları, gıda zehirlenmesi, belirtileri ve dikkat edilmesi gereken hususlar, gıdalarda oluşabilecek riskler, bu risklerin bulaşma şekilleri ve önleme tedbirleri, gıdaları saklama koşulları, alışverişte, okul kantin ve yemekhanelerinde, beslenme çantalarında dikkat edilmesi gereken hususlar, temizlik nedir, nasıl yapılır, ellerimizi ne zaman ve nasıl yıkamalıyız, Alo 174 Gıda Hattı, israf nedir, nasıl oluşur, israfı önlemek için alınacak tedbirler ile Koronavirüs ve Koronavirüsten korunma yolları konularında sunum yapılmıştır.

İl Müdürümüz Selami ERSEN; İl Merkezinde ilköğretim okullarındaki eğitimlerimizi tamamlayarak ilçelerdeki eğitimlerimize başladık. Eğitim küçük yaşlarda daha kalıcı ve etkindir. Bu bağlamda çalışmalarımızı önemsiyorum. Gelecek nesillerimizin temeli olan çocuklarımızın, daha sağlıklı beslenebilmesi ve daha bilinçli gıda tüketim alışkanlıklarına sahip olabilmesi adına eğitim faaliyetlerimize  devam edilecektir. 

Eğitim sonunda soru cevaplarla katılım sağlanarak eğitimin öğrenciler üzerindeki etkileri belirlendi.