T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

OKULLARDA GIDA GÜVENİLİRLİĞİ, GIDA KAYIPLARI VE İSRAFI

Yayın Tarihi : 29.11.2021

Tarım ve Orman Bakanlığı 2018-2022 Stratejik Planı'nda yer alan "Okullarda Gıda Güvenilirliğine Yönelik Uygulamaları Geliştirmek" hedefi doğrultusunda; 2021-2022 Eğitim-Öğretim Dönemi Güz Yarıyılında "Okullarda Gıda Güvenilirliği, Gıda Kayıpları ve İsrafı" konuları hakkında ilimiz merkez ilköğretim öğrencilerine eğitim verilmesi planlanmıştır. Bu kapsamda 5 okulda, 311 öğrenciye Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli Gıda Yüksek Mühendisi  Ebru KIRPIK  ve Veteriner Hekim Safa Yavuz YURTSEVER tarafından farkındalık eğitimi verilmiştir.

Gerçekleştirilen eğitim programında öğrencilere güvenilir gıda, genel hijyen, gıda hijyeni, mikroplar ve bulaşma yolları, gıda zehirlenmesi, belirtileri ve dikkat edilmesi gereken hususlar, gıdalarda oluşabilecek riskler, bu risklerin bulaşma şekilleri ve önleme tedbirleri, gıdaları saklama koşulları, alışverişte, okul kantin ve yemekhanelerinde, beslenme çantalarında dikkat edilmesi gereken hususlar, temizlik nedir, nasıl yapılır, ellerimizi ne zaman ve nasıl yıkamalıyız, Alo 174 Gıda Hattı, israf nedir, nasıl oluşur, israfı önlemek için alınacak tedbirler ile Koronavirüs ve Koronavirüsten korunma yolları konularında sunum yapılmış

İl Müdürümüz Selami ERSEN; Ülke olarak sağlık yönünden zor bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde hem kişisel hijyenimize hem de toplum sağlığımıza dikkat etmemiz gereken bir dönemdeyiz. İnsan sağlığını riske atan tehlikelerden korunmak için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Bunun için eğitimin erken yaşlarda verilmesi, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bilinçlendirilmesi, ülkemizin kaynaklarını korumak adına gıdamıza sahip çıkıp israfın önlenmesi ve bunun için toplum bilincinin küçükken aşılanması gerektiğini vurguladı.

Eğitim sonunda soru cevaplarla katılım sağlanarak eğitimin öğrenciler üzerindeki etkileri belirlendi.