T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gübre Atmadan Önce Toprağın Ne Kadar Gübreye İhtiyacı Var Bilmek İster Misiniz?

Yayın Tarihi : 3.06.2021

Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürü Selami Ersen çiftçilerin gübre kullanımı ve analiz yaptırmanın önemi hakkında bazı açıklamalarda bulundu. "Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bünyesinde "TOPRAK VE SULAMA SUYU ANALİZ LABORATUVARI" 29.03.2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir. İl Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan bu laboratuvar sayesinde Çiftçilerimizin topraklarında bulunan besin elementi miktarlarını analiz ederek onlara gübre çeşidi ve gübre miktarı seçiminde yardımcı olarak üretimdeki verimi maksimuma çıkarmayı amaçlamaktayız."

Gübre kullanımında toprakta eksik olan elementlerin bilinmesi gerektiğine vurgu yapan İl Tarım Müdürü "Buradaki amacımız şu; gübre atmadan önce toprağı bilmemiz gerekiyor. Toprağa ihtiyacı olan besin maddesini vermemiz lazım. Bu da nedir? Makro besin elementleri dediğimiz azot, potasyum, fosfor ve bazı mikro besin elementlerine, asitlilik-tuzluluk, ph sına bakarak üreticiye hangi ürünü ekecekse o ürüne göre şu gübreden şu kadar kullanman gerekir diye rapor çıkartıp kendilerine veriyoruz. Buradaki amacımız tarlaya gereksiz besin maddesi atmamak, tarlanın ihtiyacı olanı atmak. Bu hem toprağın gereksiz yere kirlenmesini önleyeceği gibi hem de üreticinin gereksiz yere cebinden fazla para çıkmasını engelleyecek. Aynı zamanda toprağa gerektiği kadar gübre atıldığı için verim artacak. Gübre direkt verimi etkileyen bir madde. Topraklarımız yıllardır üretim yapıldığı için besin maddeleri toprakta zayıflıyor. Toprağa ektiğimiz her ürün bitki besin maddesini kaldırıyor. Eksilen besin maddesini toprağa verebilmek lazım. Bunu suni gübre veya doğal gübre ile yapabiliriz. Amacımız bunu çiftçiye anlatabilmek ve gerektiği kadar besin maddesinin toprağa verilmesini sağlamaktır." dedi.

Analizler En Geç 1 Hafta İçerisinde Sonuçlanıyor!

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren toprak analiz laboratuvarı personeli Ziraat Mühendisi Serpil Çelik, toprak analizi sürecini anlattı. Çelik, "Çiftçilerimize yaklaşık bir yıldır toprak numunesinin nasıl alındığını göstermek amacıyla İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından bilgilendirme toplantıları ve eğitimler düzenlerken ayrıca broşür gibi görsel materyaller dağıtıyoruz. Sağlıklı bir analiz sonucu alınabilmesi için numunenin doğru şekilde laboratuvara ulaşması çok önemlidir. Ulaşan numunelerin ise İki ile yedi gün içerisinde analizi tamamlanmakta ve sonuç belgesi düzenlenerek elden ve SMS yoluyla üreticilerimize gönderilmektedir. Tüm çiftçilerimizin bu imkândan faydalanması için İl Müdürlüğümüze bekliyoruz." dedi.