T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ürünlerimiz Artık DİTAP İle Sanal Pazarda

Yayın Tarihi : 5.11.2020

Türkiye, tarımda tarihi bir hamleyi daha gerçekleştirdi. Tarım Bakanlığı'nın koordinesinde Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) uygulaması hayata geçirildi. DİTAP ile birlikte çiftçilerimiz ürünlerine rahatlıkla pazar bulabilecek, tüketicimiz ve esnafımız aradığı kalite ve standartta ürünü tedarik edebilecektir. Sistem üzerinde iki adet kullanıcı tanımlanmaktadır. Bunlardan biri Satıcı; bu kullanıcılar üreticilerimizden oluşmakta, bir diğer kullanıcı Alıcı ise esnaflarımız ve tarım sektörü içerisinde bulunan işletmelerimizden oluşmaktadır. Alıcı ve satıcıların girişleri e-devlet üzerinden yapılmakta, alıcının kredibilitesi Ticaret Bakanlığı tarafından doğrulanmaktadır. Satıcının varlığı ise Tarım Bilgi Sistemi üzerinden; Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Hayvan Bilgi Sistemi (HBS), Arı Kayıt Sistemi (AKS) gibi alt uygulamalar ile kontrol edilmektedir.

Bu sistem alıcı ve satıcıya uygulama üzerinden çeşitli planlamalar yapmasına olanak sağlamaktadır. Sözleşme oluşumundan itibaren üretim ve teslim tarihleri belirlenmekte, çiftçinin ekimden önce hasadı planlanmaktadır. Böylelikle çiftçinin hasat zamanı pazar sıkıntısı ortadan kaldırılmakta, aynı zamanda da sözleşme oluşumu esnasında tohum, ilaç ve gübre gibi girdiler için hasattan önce ayni avans planlamasına olanak sağlanmaktadır. Alıcılar sözleşme zamanında mal kabul kriterlerini belirlemekte, nakliye şartlarını bu aşamada sözleşmede planlamaktadır. Sözleşmeler elektronik ortamda hazırlanmakta ve sistem içerisinde arşivlenmektedir.

Sonuç olarak;  ürünlerde fiyat dalgalanmaları kontrol edilebilecek, bu sayede gerekli önlemler alınarak üretici korunacak, tüketici kollanacaktır. Aynı lokasyonda aynı çeşit ürünlerin üretilmesinden dolayı nakliye maliyetleri minimum düzeye inecektir. Üretim deseni verileri oluşturularak orta vadede tarım ürünlerinin üretim planlaması yapılabilecektir.

Sisteme kayıtlar ditap.gov.tr adresi üzerinden yapılmakta olup, sisteme kayıt olabilmek için;

  • Çiftçilerimizin ÇKS, HBS, AKS gibi sistemlerde olan kayıtlarının en az birinin güncel olması gerekmektedir.
  • Kayıtlar E-devlet şifresi ile oluşturulmaktadır.

Üreticilerimizin yararı için hayata geçen DİTAP projesinin tanıtımı ve kullanımı için İl ve ilçe Müdürlüklerimizde çalışmalarımız devam etmektedir.

DİTAP' a Üye Ol, Pazar Sorununa Son Ver…