T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Okullarda Gıda Güvenilirliği, Gıda Kayıpları Ve İsrafı Eğitimi

Yayın Tarihi : 5.03.2020

Tarım ve Orman Bakanlığı 2018-2022 Stratejik Planı'nda yer alan "Okullarda Gıda Güvenilirliğine Yönelik Uygulamaları Geliştirmek" hedefi doğrultusunda; 2019-2020 yılları arasında (2019-2020  Bahar Dönemi) "Okullarda Gıda Güvenilirliği, Gıda Kayıpları ve İsrafı" konuları hakkında ilköğretim veya ortaöğretimde öğrenim gören öğrencilere eğitim verilmesi planlanmıştır. Öğrencilere güvenilir gıda, genel hijyen, gıda hijyeni, mikroplar ve bulaşma yolları, gıda zehirlenmesi, belirtileri ve dikkat edilmesi gereken hususlar, gıdalarda oluşabilecek riskler, bu risklerin bulaşma şekilleri ve önleme tedbirleri, gıdaları saklama koşulları, alışverişte, okul kantin ve yemekhanelerinde, beslenme çantalarında dikkat edilmesi gereken hususlar, temizlik nedir, nasıl yapılır, ellerimizi ne zaman ve nasıl yıkamalıyız, Alo 174 Gıda Hattı, israf nedir, nasıl oluşur, israfı önlemek için alınacak tedbirler konularında sunum yapılmış, sunum sonunda soru cevaplarla katılım sağlanarak eğitimin öğrenciler üzerindeki etkileri belirlenmiştir.

Bu kapsamda ilimiz Merkez ilçesine bağlı İlköğretim/Ortaöğretim düzeyindeki 13 okulda, 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar döneminde 1.066 öğrenciye Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli Gıda Mühendisi  Ebru Kırpık  ve Veteriner Hekim İshak Özbek tarafından "Okullarda Gıda Güvenilirliği, Gıda Kayıpları ve İsrafı" konulu farkındalık eğitimi verilmiştir.