T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Pikniğimiz Zehir Olmasın.!

Yayın Tarihi : 11.07.2019

Sıcaklıkların artmasıyla doğru orantılı olarak; piknik, mangal partileri gibi organizasyonlardaki et ve et ürünleri tüketimi de artmaktadır. Sevdiklerimizle birlikte geçireceğimiz bu değerli zamanlarda gıda kaynaklı problemlerin ortaya çıkmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı işletmelerden ambalajı bozulmamış, etiket yönetmeliğine uygun, düzgün saklama koşullarında muhafaza edilmiş ürünleri tercih etmeliyiz.

Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Satın alacağınız etin canlı renkte olmasına dikkat edilmelidir. 
  • Ette ağırlaşmış bir koku, ilaç veya dezenfektan kokusu olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Etin duruşunun toplu ve kendini salmamış olması gerekmektedir.
  • Hazır paket içinde satışa sunulan etlerin kapları içinde çok fazla kanlı sıvı olmamalı, yumuşamış ve ezilmiş olmamalıdır. Ambalajında yırtık ve herhangi bir hasar olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Hazır paket içinde satılan etlerin son kullanma tarihini mutlaka kontrol edilmelidir.
  • Donmuş olarak satın alacağınız etlerin üzerinde renk değişikliği olmamasına ve çözülmüş, yumuşamış olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Kanatlı et (bütün ve/veya parça tavuk) alırken raf sıcaklığına dikkat edilmelidir. +4 derecedeki et ile -18 derecedeki et birbirinden ayrı hazır ürünler olduğundan hangi zaman aralığında pişirme işlemi yapılacaksa o et tercih edilmelidir.

    Et Nasıl Saklanır?
  • Etlerinizi kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırarak, buzdolabı poşetine, streç filme, alüminyum folyoya veya yağlı kağıda sararak dondurucunuzda saklayabilirsiniz.
  • Etinizi buzdolabında taze olarak saklamak istiyorsanız, cam, çelik ya da plastik kapta saklayarak etin sulanmasını engelleyebilirsiniz.
  • Çözdürmek istediğiniz eti oda sıcaklığında değil buzdolabının alt bölmesine çözdürmelisiniz.
  • Çözdürdüğünüz eti tekrar dondurmamalıyız ve hemen tüketmeliyiz.
  • Et suyunun tamamını kullanmayacaksanız buz kalıbında porsiyonlar halinde dondurabilirsiniz.
  • Beyaz et ile kırmızı eti, pişmiş et ile çiğ eti daima birbirinden ayrı tutmak gerekmektedir. Etlerin birbirine temasını engellemeliyiz.
  • Kanatlı et (bütün ve/veya parça tavuk) alırken raf sıcaklığına dikkat edilmelidir. +4 derece ise tavuğun raf ömrü kısadır, ev koşullarında +4te muhafaza edilip en kısa sürede tüketilmelidir; dondurulmuş veya şoklu tavuk ise raf ömrü uzundur, satış noktalarında -18lik soğuk hava deposunda bulunarak satılmalı,  ev koşullarında dondurucularda muhafaza edilmeli çözününce tekrar dondurulmamalıdır.
  • Kuşbaşı ve bifteği buzdolabında 3-5 gün, dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz.
  • Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz.
  • Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
  • Et suyu veya et suyu çorbayı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz
     
    Sıkça Yapılan Yanlışlıklar

  • Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kırmızı et, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüş ise bir gün içerisinde tüketilmelidir. Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmeli, et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
  • Sakatat ile et aynı ortamda bulundurulmamalı ya da muhafaza edilmemelidir.
  • Marketten taze alınmış bir tavuk, buzdolabında uygun şartlar sağlandığı takdirde en fazla 3 gün dolapta muhafaza edilmelidir. Fakat en doğrusu, alınan tavuğun aynı gün içerisinde veya ertesi gün pişirilmesidir.
  • Etler, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.
  • Etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.
  • Tavuk eti hangi yöntemle pişirilirse pişirilsin hafif veya orta sıcaklıkta uzunca bir sürede pişirilmesi önemlidir. Tavuk eti merkez iç sıcaklığı 72 derece üzerinde olacak şekilde pişirilmelidir. Aksi takdirde yüksek sıcaklık et proteinlerini katılaştırarak suyunun kaybına ve lezzetinin azalmasına neden olur.
  • Etlerin muhafaza yöntemleri ve süresi kadar pişirme şekli de önem taşımaktadır. Etler, mangal ve ızgara yapılacaksa yanma ürünlerinin oluşmasına engel olacak şekilde pişirilmeli, pişirme sonunda çiğ kalmamasına dikkat edilmelidir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Arta kalan ürünler en kısa zamanda soğukta(+4) muhafaza edilmeli aynı gün içerisinde veya ertesi gün tüketilmelidir.
     

Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tüketicilerimize; Kırmızı et de Tavuk eti de, gıda zehirlenmesi açısından potansiyel riskli gıdalardan olduğu için, oda sıcaklığında bırakılmaması gerektiğini, şoklu donmuş tavuk etinin derin dondurucuda saklanması, taze olarak alınan tavuk etinin ise en fazla +4 derece buzdolabında saklanması gerektiği, özellikle yaz aylarında sıcaklıkların artması ile birlikte soğuk zincir kırılması fazla olduğundan et ve et ürünlerini alışverişte en son alınıp hızlı bir şekilde evimizdeki buzdolabına ulaştırmamız gerektiğini, riski en aza indirmek için tüketicilerimize ambalajlı ve markalı ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz.