T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Şeker Pancarında Yaprak Kurdu (Caradrina) Zararı

Yayın Tarihi : 24.06.2019

​İlimizde şeker pancarı üretim alanlarında yoğun olarak zararı görünen Şeker Pancarında Yaprak Kurdu zararlısı ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Müftüoğlu yaptığı açıklamada;

Şeker Pancarı yaprak kurtları Ülkemizin hemen her tarafında bulunan ve pancar için büyük tehlike oluşturan bir zararlıdır. Caradrina larvasının sırtı koyu yeşil, karın kısmı açık yeşil, baş kısmı yeşil kahverengidir. Mayıs ayından ağustos ayına kadar zarar yapabilir. Pancar yapraklarının damarlarını bırakarak, damar aralarındaki yeşil kısmı yer.

Yaprak kurtları ilimizde en erken mayıs ortasından itibaren çıkar. Bitkide ortalama 2 adet larva veya yumurta gözlemlendiğinde kimyasal mücadele yapmak gerekir. Zararlının zarar eşiği üzerindeki durumlarda yapraklarda kalın damarlar açığa çıkacak şekilde zarar verir. Tarladaki zarar yerlerinin görüntüsü ayrı ayrı küçük odacıklar şeklindedir.

 Şeker Pancarı Yaprak Kurtları Mücadelesi

Geç kalındığı zaman çok büyük zararlar meydana getirir. Bu nedenle nisan ayından itibaren dikkatle gözlenmeli ve ilk nesil ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır. Vakit geçirilmeden ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

Bu yıl yapılan sürvey çalışmalında ilimizde şeker pancarı ekim alanlarında yoğun olarak "caradrina " zararlısı gözlemlenmiş olup, şeker pancarı üreticileri kimyasal mücadele için Pancar Kooperatifinden ilaç temin edebilirler. Ekim alanlarında toplu mücadele yapmak önem arz etmektedir.

Üreticilerimiz gerekli teknik destek için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat edebilir.