Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
BAYBURT İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMSAL YAPI
    MİSYON - VİZYON
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLERİ
    İLÇE MÜDÜRLERİ
    ETİK REHBERİ
    KURUMSAL KİMLİK
    TARIM TAKVİMİ
  • ŞUBELERİMİZ
  • PROJELERİMİZ
  • ÇALIŞMA RAPORLARI
  • SOSYAL TESİSİMİZ
  • BAYBURT
    İLİN GENEL DURUMU
    TARIMSAL YAPI
  • ETİK DAVRANIŞ KURALLARI
  • TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksBayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Haber

Kurbanlık Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilen Hastalıklar

5.08.2016 / Gösterim Sayısı : 1453 / Arşiv

​Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Kani Yavuz yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bulaşabilecek hastalıklara karşı vatandaşları uyardı.

Yavuz, kurban kesimi esnasında hijyenik olmayan koşullarda kesilen hayvanlardan ve dağıtılan etlerin birçok hayvandan insana geçebilen bulaşıcı hastalığa davetiye çıkardığını, bu hastalıklardan korunmak için öncelikle sağlıklı hayvan seçiminin önemine dikkat çekti.

Kurban ile bulaşabilecek hastalıklara dikkat çeken Yavuz, özellikle Kist hidatik, şarbon, bruselloz ve tüberküloz gibi hastalıklar yönünden kesim, taşıma ve saklama esnasında vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğini belirterek bu hastalıklarla ilgili şu konulara değindi;

Kist Hidatik : Kist hastalığı olarak ta bilinen parazitlerden bulaşan bu hastalık köpek dışkısıyla atılan parazit yumurtalarının kirli eller, su , kurban kesimi esnasında uyulmayan temizlik kuralları ile kurbana bulaştırma gibi sebeplerle insanlara geçebilmektedir. Parazit yumurtaları özellikle karaciğerde ve nadirende diğer organlarda içi sıvı dolu kistlerle karakterizedir. Hastalığın başlarında kistin küçük olduğu dönemlerde uzun yıllar boyunca belirtilerini göstermeden seyredebilir. Fakat kist büyüdükçe; bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar.

Şarbon : Şarbon bakterisi; cildimizdeki çizik ve yaralardan vücuda girerek deri şarbonu, hasta hayvanların çiğ etleri yendiğinde bağırsak şarbonu, solunum yoluyla ise akciğer şarbonu meydana gelir. Esasen hayvan hastalığı olan şarbon, Kurban bayramında hayvanların kesilmesi sırasında veya kurban etlerinin iyi pişirilmeden yenmesi sebebiyle insanlara bulaşır. Enfeksiyon tedavi edilmezse, bölgesel lenf düğümlerine ve kan dolaşımına geçebilir ve ölüme sebep olabilir. Bu sebeple şarbon olma şüphesi bulunan hayvanların derisi ve etine dokunulmamalıdır.

Bruselloz :  Malta humması adıyla da bilinen brusella enfeksiyonunun etkeni bir bakteridir. Genel bulaşma yolu hasta hayvanların süt ve süt ürünlerinden olsa da, hayvanların kanı ile doğrudan temas da brusella bulaşmasına yol açabilir. Bu sebeple, Kurban bayramında kurban kesilirken azami dikkat gösterilmelidir. Akut veya sinsi başlangıçlı ateş, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, özellikle geceleri yoğun terleme, vücutta yaygın kas ve eklem ağrılarıyla kendini gösterir.

Tüberköloz (Verem) : Enfeksiyon, genellikle insandan insana doğrudan hava yoluyla ve enfekte hayvanlarla bulaşır. Tüm tüberküloz olgularının %80-90'ı akciğerlerde ortaya çıkar. Hastalıkta, halsizlik, çabuk yorulma, kilo kaybı, çocuklarda kilo almada duraklama, ateş ve gece terlemesi ile birlikte uzun süreli öksürük, kanlı veya kansız balgam, göğüs ağrısı veya sırt ağrısı ve nefes darlığı olabilmektedir. Verem tedavisi gören bir hastanın; bulaşıcı olmadığı ve diğer kişiler için risk oluşturmadığı, tükürüğünün laboratuvar analizi sonucu ile bir doktor tarafından belgelenmedikçe, kesinlikle bir yere seyahat etmesi tavsiye edilmez.

Bu hastalıklarla birçok hastalığında bulaşabileceğini belirten Yavuz, Bu hastalıklardan korunmak için vatandaşlarımızın kurban seçimlerinde dikkatli olmalarını, kesim esnasında hijyen kurallarına çok dikkat etmelerini,  kesinlikle az pişmiş ve çiğ et tüketmemelerini ve kurbanlık hayvan kesimi yapılırken et ve iç organlarda anormal yapıların görülmesi halinde en yakın İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine haber verilerek kurbanlık hayvanların et ve iç organlarının kontrolünün sağlanması gerektiğini söyledi.

Son Haberler
...
Sektör Paydaşları Toplantısı Yapıldı
...
Çks Müracatları İçin Ziraat Odasına Ziyarette ...
...
Bayburt Meralarında Otlatma Verimliliğinin Art ...
...
Cuma Buluşmaları Kapsamında Bayburt İlimizde A ...
...
Okul Ve Öğrenci Yurtlarında Yemekhane Ve Kanti ...
...
Hayvancılıkta Yeni Destekleme Modeli Bilgilend ...

Haber Arşiv
KAHVERENGİ KOKARCAYA DİKKAT!

İLETİŞİM

    Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Zahit Mahallesi Ayyıldız Caddesi Bayındır Sokak No:16 69000 / BAYBURT

  • Telefon : 0 458 211 74 85

  • Faks : 0 458 211 75 84

  • E-Posta : bayburt@tarimorman.gov.tr

  • KEP : bayburt@gthb.hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Intranet
  • Bakanlık e-Posta
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın

MOBİL UYGULAMALAR

©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI